top of page

Prioriteit 3

Een gezonde en fijne werkomgeving

 

Preventiebeleid dat inzet op werkbaar werk

 

Psychische of fysieke overbelasting op het werk kan een zware impact hebben op de gezondheid. Zieke collega’s melden geregeld dat de oorzaak van hun ziekte (deels) te vinden is in hun werkomgeving. Onze vertegenwoordigers zetten hun deskundigheid in om een stevig preventiebeleid vorm te geven.

 

Dat doen we door de redenen van uitval te analyseren en deze oorzaken tegen het licht te houden. Uitval is vaak gelinkt aan een structureel te hoge werkdruk of aan structurele problemen met leiderschap. Vaak wordt met persoonlijke factoren of verzuchtingen te lang geen rekening gehouden.

 

We vragen uitdrukkelijk dat de organisatie op die punten preventieve acties neemt en vroegtijdige remediëringstrajecten mogelijk maakt. Ook in het beleid rond werkhervatting zijn preventieve acties op maat van de persoon belangrijk om een nieuwe uitval te vermijden.

 

Werkhervatting na lange afwezigheid wegens ziekte

 

Soms zijn collega’s voor een lagere periode ziek. Zo’n langdurige afwezigheid zorgt voor drempels die een werkhervatting lastig maken. Denken aan gevoelens van schuld en minderwaardigheid, angst voor gemiste updates en herval. ACV Puls vraagt een kwalitatief en menselijk re-integratiebeleid dat werknemers ondersteunt en informeert in die moeilijke periode: tijdens de ziekte en bij de werkhervatting.

 

Elke langdurig afwezige moet het recht hebben om te kiezen voor een kwalitatief re-integratietraject. Tegelijk bieden informele gesprekken vaak een opportuniteit voor een oplossing op maat. Zeer belangrijk is dan de rol van de re-integratiecoach, die de KU Leuven aan kon werven na een sectorakkoord met de vakbonden.

 

In onze visie is die re-integratiecoach een neutrale vertrouwenspersoon op wie de betrokken persoon een informeel beroep kan doen, en die als tussenpersoon mee vormgeeft aan het meer formele hervattingstraject – in samenspraak dan met leidinggevende en HR. Een goed inschatting van de noden, mogelijkheden en verwachtingen van de betrokkene op korte en langere termijn bepalen mee het succes van de werkhervatting. De leidinggevende moet daar dan oog en oor voor hebben. De langdurige zieke geeft samen met de re-integratiecoach het tempo aan richting een volledige werkhervatting. Momenteel blijft onduidelijk wat de precieze rol van die re-integratiecoach is en welke begeleiding er concreet wordt voorzien.

​

Ook rond andere elementen van een correct re-integratiebeleid blijven we met vragen zitten. Blijven diensthoofden en collega’s in contact met mekaar doorheen de afwezigheid? Welke maatregelen worden ingezet om de slaagkans te verhogen? Kan eventueel deeltijds herstart worden? Wat als er conflicten zijn met het team of de leidinggevende?

 

Voor ACV Puls is een correcte re-integratieprocedure het minimum. We verwachten van KU Leuven dat iedereen die wil herstarten dat ook op een goede en haalbare manier kan doen. Op organisatieniveau vragen we daarom administratieve processen met focus op remediëring. Op teamniveau vragen we om een persoonlijke aanpak voor specifieke cases. Bij elke individuele oplossing moet er oog zijn voor preventie om herval te voorkomen.

Hero-icon-Talk-demo_2x.png

Word lid en krijg toegang tot alle ledenvoordelen en inspraak.

 
bottom of page