top of page

Prioriteit 2

Strijd tegen grensoverschrijdend gedrag

ACV Puls vindt de deontologische code van KU Leuven te vaag. Dat blijkt duidelijk als we de vergelijking maken met universiteiten in het buitenland of andere sectoren met sterke afhankelijkheidsrelaties tussen werknemers. KU Leuven definieert tuchtregelingen met richtlijnen voor de diverse personeelsstatuten. Preventie, daadkrachtig ingrijpen en slachtofferbescherming zijn gebaat bij eenvoudige en eenduidige gedragsregels, die globaal gekend zijn.

​​

Om het netwerk van vertouwenspersonen laagdrempelig te houden, werd aan KU Leuven gekozen voor talloze contactpunten. Helaas zorgt dat ervoor dat slachtoffers hun verhaal steeds opnieuw moeten herhalen voor verschillende instanties. Daardoor bestempelen ze het traject als log en voelen ze zich van het kastje naar de muur gestuurd. Bovendien maakt de vertrouwelijkheid van meldingen het lastig om dossiers te registreren of notulen door te geven.

 

Meldingen blijven daardoor te lang “hangen”, zeker als het slachtoffer anoniem wenst te blijven. Het valt tevens te betreuren dat IDEWE als ‘externe’ meldpunt niet bij iedereen het nodige vertrouwen geniet.  Veel collega’s vermoeden een sterke band met KU Leuven als opdrachtgever.

 

ACV Puls vraagt van de werkgever garanties voor een veilige en respectvolle werkplek met

​een sterkere deontologische code en een overzicht van relevante interne regelgeving (o.a.  tuchtreglement en arbeidsreglement). De werkgever dient informatie en vorming te voorzien inzake grensoverschrijdend gedrag. Op frequente basis kan gepeild worden bij het personeelsbestand over het algemene welbevinden en in het bijzonder over de sociale veiligheid op de werkplek. ACV Puls is voorstander van een extern meldpunt dat dossiers en klachten objectief kan opnemen.

Hero-icon-Talk-demo_2x.png

Word lid en krijg toegang tot alle ledenvoordelen en inspraak.

 
bottom of page