top of page

Geboorteverlof naar 20 dagen in 2023!

Na de geboorte hebben zowel voltijdse als deeltijdse werknemers recht op minstens 10 dagen geboorteverlof. Vroeger heette dit vaderschapsverlof.Duur, vorm en voorwaarden

Vanaf 1 januari 2021 heb je als vader of partner van de moeder na de geboorte van het kind recht op 15 dagen geboorteverlof.

  • Je mag de 15 dagen geboorteverlof opnemen binnen de 4 maanden na de bevalling. Je bent niet verplicht om 15 dagen op te nemen.

  • Je hoeft de 15 dagen niet in één keer op te nemen. Je kunt ze naar jouw keuze spreiden over een periode van 4 maanden vanaf de bevalling.

  • De dag van de bevalling geldt als eerste dag van die periode van vier maanden.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het geboorteverlof opgetrokken naar 20 dagen.


Geboorteverlof aanvragen

Je moet het geboorteverlof aanvragen bij onze werkgever. Verwittig dus eerst de personeelsdienst van KU Leuven. Als je naam als vader of meemoeder in de geboorteakte staat, is de geboorteakte voldoende om je geboorteverlof aan te vragen.

Loon en uitkering

De eerste 3 dagen wordt je volledige loon nog door onze werkgever betaald. De resterende 12 dagen ontvang je een uitkering van het ziekenfonds. Die uitkering bedraagt 82 % van je begrensde brutoloon. Dit geldt voor de nieuwe regeling vanaf januari 2021.


Het geboorteverlof geldt ook voor zelfstandigen!Comments


bottom of page