top of page

Laat je je vaccineren? Dan heb je recht op betaald verlof!

Wist je dat je vaccinatieverlof of klein verlet krijgt om je te laten vaccineren?


Werknemers die worden opgeroepen om zich tegen het coronavirus te laten vaccineren tijdens de werkuren, kunnen dat doen zonder loonverlies. Je hebt als werknemer namelijk recht op klein verlet voor vaccinatie tegen het coronavirus, of ‘vaccinatieverlof’.


Het gaat hier om een tijdelijke maatregel in de strijd tegen het coronavirus. Voorlopig geldt de wettelijke regeling tot 31 december 2021.


Voor wie?


De maatregel geldt voor alle werknemers en werkgevers die met elkaar verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst. Ook jobstudenten en interimmers bijvoorbeeld kunnen dus van deze regeling genieten.


Voorwaarden


  • Als je wordt opgeroepen om je te laten vaccineren tijdens de werkuren heb je recht op klein verlet voor de periode die je nodig hebt om je te laten vaccineren. Dit omvat zowel de tijd die je doorbrengt in het vaccinatiecentrum, als de tijd die je nodig hebt om je te verplaatsen. Bovendien geldt het klein verlet voor elke nodige injectie.

  • Wil je van deze regeling gebruik maken? Dan breng je je werkgever daarvan op voorhand op de hoogte. Liefst van zodra je het tijdstip van je vaccinatie kent.

  • Wat met bewijs? Enkel als je werkgever daarnaar vraagt, moet je een bewijs voorleggen. Dat is een document dat je afspraak bevestigt op een bepaald tijdstip en op een locatie waar je gevaccineerd wordt. Het is niet toegestaan dat je werkgever een bewijs vraagt van je daadwerkelijke aanwezigheid. De werkgever mag geen kopie maken van het bewijs, en mag je om die reden ook niet vragen je bewijs via e-mail af te leveren. Je werkgever mag enkel het tijdstip waarop je klein verlet noteren om administratieve redenen, maar niet de reden van het klein verlet.

  • Hoe zit het met het loon? Het loon voor de uren van afwezigheid wordt berekend volgens de wetgeving op de feestdagen.


Kom je met het openbaar vervoer?


De STIB/MIVB geeft gratis tickets weg voor je trip van en naar het vaccinatiecentrum. Ook met De Lijn kan je in een twintigtal gemeente gratis naar het vaccinatiecentrum reizen.


Meer weten?

Lees meer over de wettelijke regeling op de website van de federale overheid.


Een andere vraag over de vaccinaties en je werk? Lees hier de vaak gestelde vragen en antwoorden na!


👇

Comments


bottom of page